Música Dispersa

JULI BUSTAMANTE

JULI BUSTAMANTE
Cambrers
1981

imagen106439m

Bustamante  (nom artístic de Juli Balanzà) va editar Cambrers l’any 1981 després d’haver col·laborat amb un altre clàssic, Remigi Palmero, en la gravació del disc Humitat Relativa. És el primer treball de Juli Bustamante, que ha desenvolupat una llarga i personal carrera tant en valencià com en castellà que arriba fins hui mateix. Parlem d’un artista reverenciat pels músics i amb un públic fidel però escàs, una altra de les joies ocultes de la nostra música.

Gravat als reconeguts estudis Tabalet d’Alboraia Cambrers va ser un disc mal comprés en el seu moment. Podríem dir que es tracta d’un pop-rock amb aires de folk mediterrani però que no va encaixar ni en la Nova cançó ni en les avantguardes del seu temps, un disc fora de lloc que serà reivindicat dècades després i no són pocs els homenatges que ha rebut últimament.

El disc està conformat per només set cançons de les que podríem destacar l’animada Senyoreta X. amb un dels ritmes més ballables i un baix apegalós que et fa moure els peus sense adonar-te’n. Per altra banda  Jove Carolina, cançó dedicada a la necessitat de madurar les relacions sentimentals, podria ser qualificada de tropical-mediterrània i reminiscent d’unes bones vacances. Cambrers, cançó que dóna títol al disc té un aire més canalla i un final festiu “d’amanéixer a la Malvarrosa”.  Avions és, potser, la cançó més rica i més arreglada instrumentalment, amb flautes, mandolines i guitarra espanyola. I per últim caldria destacar Estimada germana per l’alegria que destil·len el baix i el saxo en aquesta cançó dedicada a una amiga americana d’en Juli. Set cançons clares i fresques que paga la pena recuperar i redescobrir ara mateix.

Jordi Martorell
Professor de valencià

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s