Llibre tancat no fa lletrat

A les albors de la consciència valenciana

 

Els valencians, des de quan són valencians?
Vicent Baydal
Editorial Afers, 2016
193 pàgines

fotonoticia_20160225144332_800_NoticiaAmpliada

Sovint, en els nostres itineraris diaris, i de manera potser inconscient, no atorguem cap atenció a les estàtues o als prohoms estampats en el nomenclàtor dels carrers, i encara menys a la seua significació. La Plaça dels Furs de València, per exemple. O la institució que coneixem com a Generalitat. O l’estàtua de la Plaça de l’Ajuntament de València: on en altres temps hi havia el bust de Francisco Franco, avui trobem un dels personatges més cabdals quant a la construcció de la identitat valenciana. Francesc de Vinatea, reivindicat des de diversos sectors amb divergents visions sobre la qüestió valenciana, és un dels protagonistes indefugibles del darrer treball de Vicent Baydal, que té com a propòsit la tasca de fixar les coordenades temporals de la incipient identitat valenciana.

L’aportació de Baydal als estudis sobre el naixement del sentiment de pertinença valencià esdevé suggestiu atesa la conjuntura social i política que vivim. Encara avui, el valencià és un poble profundament dividit. Qüestió de noms, en diria Fuster. El cert és que la qüestió onomàstica i els secessionismes lingüístic, cultural i polític esdevenen reflex d’un xoc d’interessos i episodis tensos i conflictius que ja van cristal·litzar algunes centúries enrere. Amb tot, aquesta obra de Baydal no percaça les albors del conflicte identitari actual, sinó ben al contrari, des d’una òptica constructiva, tracta de bastir la recreació d’uns fets i unes circumstàncies que desembocaren en el brot del gentilici i de l’imaginari col·lectiu valencià.

L’autor encapsula més d’un segle de complexos esdeveniments a l’antic Regne de València en poc menys de dos centenars de pàgines. El resultat: un desplegament històric aclaparador, sense acrobàcies arteroses, que inclou alguns desmuntatges de mitificacions i no poques coneixences gairebé inèdites respecte d’algunes conjuntures medievals determinades. Vicent Baydal escruta arxius i ens regala un material allunyat dels galimaties i el relat mans en què alguns historiadors converteixen la seua divulgació. Una obra que posa els tentacles en el passat perquè existeix un present que fa de reclam i un futur que necessita llum per a abordar els nous temps i contextos que ja s’albiren.

Hèctor Serra
Poeta

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s