Editorial

Entre tots podem

“Entre tots podem”. Aquesta és una frase que hem escoltada moltes voltes i de diferents maneres. Per citar-ne dos exemples, tots recordem la frase d’Obama “Yes, we can” o molt més proper la significativa “Si estirem tots, ella caurà i molt de temps no pot durar, segur que tomba, tomba, tomba, i ens podrem alliberar” amb què encara ens emociona Lluís Llach. Afortunadament, el que havia de caure ja ho va fer i a hores d’ara tenim uns altres assumptes entre mans. Potser ja no es tracta de fer que caiga res, ans el contrari. Hem d’aconseguir que no caiga, coste el que coste, que no s’ensorre. Caldrà revisar-ne l’estructura, fer-ne un bon ús, gestionar-ho millor i pensar-ho i estimar-ho com si fóra la nineta dels nostres ulls i el nostre tresor més preat.

Per descomptat, allò de què parlem no és l’estaca que va tindre aquest país durant quaranta anys, sinó d’un sistema democràtic que aposte per la cultura com a eix i pilar fonamental de la seua manera de fer lliurepensadors, persones crítiques i compromeses, els ciutadans que qualsevol  país voldria tindre. L’art, la cultura i l’educació no han de ser vanals experiències estètiques o frivolitats. Han de servir per arribar al moll de l’os en cada cosa que fem, escoltem o veiem, per fer-nos més sensibles, han de ser aïnes per descobrir, conéixer, respectar i unir.

Fa vora un mes, al concert que el Cor de la Generalitat Valenciana oferí al Claustre de la Universitat de València dins l’acurat festival Serenates, el director de l’agrupació, Francesc Perales, comentava que a ell, director d’un cor que ha recorregut el món, el que més li agradava era poder actuar als auditoris dels pobles del nostre País Valencià, perquè allà era on realment trobava sentit la tasca que desenvolupaven, acostant la cultura al poble, fent possible allò que dècades o segles abans hauria estat una quimera. També ens convidava a fer una ullada als països i estats del nostre voltant per veure la seua situació econòmica i la importància que donaven al fet cultural: França, Anglaterra, Alemanya, EUA, Holanda… i acabava el parlament defensant la necessitat d’unes estructures pròpies com l’Orquestra de València i el Cor de la Generalitat, les ajudes als compositors i intèrprets locals, als jóvens talents i a les agrupacions locals valencianes. Açò era fàcilment extensible a altres camps com els mitjans de comunicació propis, la banca, etc. que es feren ressò dels nostres problemes, i que serviren per desenvolupar el gran talent de casa nostra perquè només així aconseguirem superar-nos, fent-nos-en responsables entre tots perquè és allò nostre.

4#3Així que, independentment de qualsevol política més o menys equivocada, és la societat que ha de reaccionar i defensar allò que és irrenunciable. Per si de cas i perquè ja no hi ha prou amb la queixa i la protesta. Potser en aquests moments difícils, la iniciativa privada i personal pot moure i construir més que ningú. Tots junts, amb el nostre petit gra d’arena, podem alçar muntanyes.

Dins el món cultural, açò ocorre ja fa molt de temps a la resta d’Europa i era el que preteníem en aquest concert. En aquesta ocasió, l’empresa de micromecenatge Verkami ens ha servit de plataforma i hem vist com heu reaccionat. Les vora dues-centes aportacions econòmiques que ens heu fet arribar per diferents vies han fet possible un impossible: Maria del Mar Bonet serà al nostre poble acompanyada per un grup de referents culturals valencians en un format que esperem que us agrade. Aquest homenatge que li retrem  l’hem fet entre tots i especialment l’has fet tu, el qui ara ens lliges. Gràcies per creure en la nostra idea i sumar-t’hi.
Entre tots podem, i podrem el que voldrem.  I tant!

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s