Aldaia, el nostre poble

LA PREHISTÒRIA DE L’ORFEÓ

Després de 40 anys és el moment apropiat per fer un alto en el camí i observar el nostre voltant. Podem contemplar el passat no amb nostàlgia sinó amb agraïment: quants esforços i il·lusions, assajos, concursos, premis, excursions, persones, convivència, amistat! També podem contemplar el present: l’orfeó segueix viu i actiu, i des d’eixa realitat, podem apuntar al futur: altres jóvens d’Aldaia s’hi incorporaran amb il·lusió per gaudir junts i, alhora, tot el poble seguirà vivint de la bellesa del cant coral. La perspectiva no pot ser millor. Felicitats!

Aquesta reflexió feta després de 40 anys no em fa oblidar que haig de parlar, tal com indica el títol, del que passà abans d’aquests 40 anys, és a dir, de la prehistòria de l’Orfeó. Per fer-ho, he pogut comptar amb alguns documents que guardí aleshores i que encara conserve. Amb ells he pogut situar amb precisió alguns esdeveniments, com hi indicaré. D’altres queden més difuminats en el record, tot i que amb l’ajut d’algunes
persones he pogut completar-los, almenys en part.

Al desembre del 1969 sé que a la Saletta teníem una missa juvenil on els jóvens preparàvem la celebració i participàvem llegint i cantant. Calia fer els corresponents assajos dels cants del moment i, entre d’altres, cantàvem: Te ofrecemos, Señor, nuestra juventud, El Señor es mi fuerza, de J. A. Espinosa i Éste es el día, que alegría de M. Manzano, per recordar-ne alguns. No n’érem molts, però va consolidar-se el 1970 fins que els Clavaris de sant Roc ens van convidar a cantar la Missa Solemne. En acceptar, desferen el compromís amb els cantors de València, habituals de les festes (la qual cosa no va caure massa bé per a tots). Aquest esdeveniment serví per plantejar-nos la possibilitat de fer a Aldaia un cor més estable.

Assajàvem al centre parroquial de la plaça i alhora intentàvem consolidar el grup. L’assaig també era un pretext per eixir després a sopar, la qual cosa fins aleshores estava bastant restringida, sobretot per a les xiques, tot i que quasi tots teníem entre setze i díhuit anys.

L’any 1971 fou molt especial. El 12 de juny participàrem en la presentació de la Musa de la Música. El programa de mà deia “Actuación del Orfeón de Aldaya” i al programa general “El Orfeón de Aldaya nos deleitará con la interpretación de algunas obras de su extenso repertorio”. D’aquest acte apareix una ressenya al Levante que diu “actuó la recién creada Coral Aldayense que, bajo la dirección del joven de esta localidad, Antonio Andrés Ferrandis, interpretó La barraqueta de V. Pérez Jorge y el Cucú de Jaroff. Breve, pero acertada intervención que pone de relieve la labor de este joven director que ha sabido formar en muy corto tiempo un bien conjuntado grupo; sus dos intervenciones fueron muy aplaudidas”.

El dia 20 de novembre se celebrà la Missa de Santa Cecília on també cantàrem. El 28 de juny actuàrem al Centre d’Arts i Oficis. Es tractava de la presentació del grup Nuevas Inquietudes que volia proposar activitats mitjançant el teatre i la música. L’acte, patrocinat per la Caixa d’Estalvis de València, tingué dues parts. En la primera es representà una comèdia i en la segona part diu “actuación de la Coral Aldayense”. Cal dir que el projecte no quallà i cada grup va seguir el seu camí.

El 25 de juliol vam fer una excursió a Xàbia, Dénia i el Cap de la Nau per animar altres jóvens a cantar amb nosaltres. Segons els comptes, que comencí a portar des del 4 de juliol del 1971, queda constància de les misses que cantàrem des de l’1 d’agost fins al gener del 1972: en total nou misses, set amb instruments (guitarra i bateria, amb Doménec Calvo i Fernando Miras, entre d’altres). El cor cobrava mil pessetes per una missa amb acompanyament d’harmònium que tocava jo mateix mentre que si era amb instruments cobrava tres mil pessetes de les quals 1400 eren per al cor i la resta per als músics a raó de 400 pessetes per a cadascú. També hi ha constància d’una subvenció de 10.000 pessetes que vam rebre de la Diputación Provincial. El 22 d’agost cantàrem la missa de sant Roc i celebràrem el primer aniversari de la nostra fundació amb un refresc.

El 14 de gener de 1972, al Levante apareixia en l’apartat religiós: “cesó como coadjuntor de la Parroquia de la Anunciación, don Antonio Muñoz, siendo sustituido por don Mariano Segura con el título de cura regente” i a l’apartat d’altres esdeveniments s’indica “se crea la Coral Aldayense bajo la dirección del joven don Antonio Andrés Ferrandis”.

Aquestes dues notícies, en principi sense connexió, estaven ja en camí de convertir-se en la llavor d’alguna cosa nova. Don Mariano venia a Aldaia amb fama d’haver dut un cor a Albaida on ja havia aconseguit diversos premis i jo, amb més afició i bona voluntat que preparació efectiva, no vaig dubtar a posar-me en contacte amb ell des del primer moment (octubre-novembre de 1971) i oferir-li la direcció. D’entrada la resposta fou negativa i més endavant, quan ens anàrem coneixent, accedí a portar-la entre tots dos. Un esdeveniment decissiu fou la reunió que organitzàrem a primeries del mes de febrer de 1972 per tal de renovar la coral. A Las Provincias del 17 de febrer diu: “se ha celebrado en el centro parroquial una reunión con el fin de renovar la Coral, ya existente y que dirigía con anterioridad don Antonio Andrés Ferrandis. El objeto de la misma fue integrar en ella nuevos componentes y crear un nuevo espíritu de ilusión y compañerismo que logró imprimir en el ánimo de todos los asistentes el reverendo don Mariano Segura, cura regente de la parroquia de la Anunciación de la localidad, con sus sencillas palabras. Al acto asistieron numerosos convecinos, todos ellos deseosos de la buena marcha de la misma. Les deseamos, pues, los mejores augurios y que en las próximas fiestas patronales, fecha en que se piensa inaugurar definitivamente, haya logrado alcanzar un máximo de sus aspiraciones”.

3#3

Uns dels primers concerts a l’Església de l’Anunciació, Mariano Segura, director.

Per descomptat, la data exacta sempre ha sigut desconeguda i durant anys s’ha celebrat a començaments de febrer l’aniversari de la fundació de l’Orfeó. Aquesta data, en ser important, fou el primer pas i el cor necessità un temps per quallar com a tal i passar de ser la Coral Aldayense a ser l’Orfeó d’Aldaia.

Els primers objectius foren cohesionar el grup, participar als certàmens de Torrevella i a les festes patronals. Pilar Escalambre, Alejandro Abad i jo mateix ajudàvem el director per assajar les veus. En els meus apunts del 20 de juny tinc escrit açò: “el pasado día 17 actuamos en Aldaya en la plaza, yo dirigí las dos primeras obras: No tardis Jacky Coral 21. La habanera por el Mar la dirigió Don Mariano… ahora nos estamos preparando para ir a Torrevieja, ya veremos qué pasa. También actuamos el día de la parroquia por la tarde y el próximo sábado actuaremos con el mismo programa”.

Les activitats amb què l’Orfeó adquirí personalitat pròpia foren el nomenament de la junta directiva, l’elecció, per votació, del nom Orfeó d’Aldaia, l’adquisició dels uniformes, per als quals la Caixa d’Estalvis de València va donar 25.000 pessetes, el banderí amb l’escut regal de l’Ajuntament i la participació a Torrevella el dia 19 d’agost. Tot açò queda arreplegat el 14 de novembre de 1972 en una entrevista al director Mariano Segura i al president Rafael Perales.

I així comença la història del 40é aniversari. Crec que amb aquest article els components de l’Orfeó d’Aldaia i tots els aldaiers i amics en general coneixeran millor els nostres inicis i entendran qui som iquins foren els nostres inicis on, indiscutiblement, fou decisiva la presència de Mariano Segura, el nostre primer director.

ANTONIO ANDRÉS FERRANDIS
Prevere, Llicenciat en Cant Gregorià,
Organista de la Seu de València, musicòleg, exdirector de l’Orfeó d’Aldaia
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s